Join me

 


 

 

 

 

 

 

Ρεφλεξολογία

 

Τι είναι η Ρεφλεξολογία

Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται αυξημένο ενδιαφέρον για τις ήπιες, φυσικές και συμπληρωματικές μεθόδους φροντίδας της υγείας.
Μια από τις μεθόδους αυτές είναι και η Ρεφλεξολογία. Η Ρεφλεξολογία είναι η επιστήμη η οποία ασχολείται με τα αντανακλαστικά σημεία στα πέλματα και τις παλάμες, που αντιστοιχούν σε κάθε όργανο και τμήμα του σώματος.

 

 

Διεγείροντας αυτά τα αντανακλαστικά σημεία με ειδικές πιέσεις και φυσικούς χειρισμούς, απελευθερώνονται οι αυτοθεραπευτικές δυνάμεις του σώματος και έτσι επιτυγχάνουμε την ενεργοποίη¬ση, χαλάρωση και εξισορρόπηση του οργανισμού.
Η Ρεφλεξολογία είναι μία τελείως φυσική και ακίνδυνη μέθοδος ενεργοποίησης της αυτοθεραπευτικής ικανότητας του οργανισμού, δεν παρεμβαίνει στον οργανισμό, δεν συνιστά ή χορηγεί φάρμακα και δεν προκαλεί παρενέργειες.

Σήμερα μετά από πολλές έρευνες και παρατηρήσεις διαθέτουμε συγκεκριμένους ρεφλεξολογικούς χάρτες με τα αντανακλαστικά σημεία.

 

 • Για τα πέλματα

 • Για τα χέρια

 • Για τα αυτιά – ωτορεφλεξολογία

 • Για τι πρόσωπο – προσωπορεφλεξολογία

 • Ακόμη για τη γλώσσα και τη μύτη

 Ο Ρεφλεξολόγος προτιμά να δουλεύει κυρίως στα πέλματα, γιατί:

 • Είναι πιο μαλακά, ενώ τα χέρια είναι σκληρά, από τις διάφορες εργασίες που κάνουμε.

 • Το ενεργειακό μπλοκάρισμα εντοπίζεται καλύτερα και

 • Γιατί τα πόδια προσφέρονται καλύτερα για να εντοπισθούν τα διάφορα σημεία και όργανα του σώματος.

 

 

Πως λειτουργεί η Ρεφλεξολογία

Όταν υπάρχει μια ανισορροπία ή ένα μπλοκάρισμα σε κάποιο όργανο ή σε κάποιο σημείο του σώματος, τότε στο αντίστοιχο αντανακλαστικό σημείο σχηματίζονται κάποια ιζήματα, δηλαδή κάποιοι κόμποι, που ο ειδικός αισθάνεται με τα δάκτυλά του.
Με την διέγερση των ρεφλεξολογικών αυτών σημείων επιτυγχάνεται η καλύτερη κυκλοφορία αίματος, λέμφου και ενέργειας στο αντίστοιχο σημείο του σώματος, το οποίο και πάσχει.

Ενώ ταυτόχρονα ελευθερώνονται από τον εγκέφαλο οι ενδορφίνες, που είναι οι φυσικές αναλγητικές ουσίες του οργανισμού και μειώνεται η μυϊκή ένταση και έτσι σταματάει ο τυχών πόνος.
Η Ρεφλεξολογία είναι ολιστική μέθοδος γιατί ο Ρεφλεξολόγος θα βρει και θα ενεργοποιήσει και άλλα σημεία, που μπορεί να έχουν σχέση με το πρόβλημα και εν συνεχεία θα δουλέψει το ορμονικό, το ανοσοποιητικό, το κυκλοφορικό σύστημα, καθώς και τα απεκκριτικά όργανα. Με όλη αυτή τη διαδικασία θα συμβάλει στην ομοιόσταση του οργανισμού.
Αν βάλουμε τα πόδια κοντά-κοντά θα δούμε ότι σχηματίζεται ένα ανθρώπινο σώμα.
Το επάνω μέρος των ποδιών είναι το εμπρός μέρος του σώματος.
Το κάτω μέρος των ποδιών είναι το πίσω μέρος του σώματος.
Δεξί πόδι – δεξιά πλευρά του σώματος, Αριστερό πόδι – αριστερή πλευρά του σώματος.
Τα εσωτερικά όργανα τα βρίσκουμε και στο επάνω μέρος του ποδιού και στο κάτω πιέζοντας λίγο περισσότερο.
Βλέπουμε κεφάλι, λαιμό, θώρακα, ώμους, μέση, κοιλιά και γλουτούς.
Στα δάκτυλα που αντιστοιχούν στο κεφάλι, έχουμε τα αισθητήρια όργανα μάτια, μύτη, αυτιά και δόντια.
Αλλά και ότι άλλο υπάρχει στο κεφάλι π.χ. ιγμόρεια, πονοκέφαλοι κ.λπ. εντοπίζονται και δουλεύονται από τα δάκτυλα του ποδιού.
Μια από τις μεθόδους αυτές είναι και η Ρεφλεξολογία. Η Ρεφλεξολογία είναι η επιστήμη η οποία ασχολείται με τα αντανακλαστικά σημεία στα πέλματα και τις παλάμες, που αντιστοιχούν σε κάθε όργανο και τμήμα του σώματος.
Διεγείροντας αυτά τα αντανακλαστικά σημεία με ειδικές πιέσεις και φυσικούς χειρισμούς, απελευθερώνονται οι αυτοθεραπευτικές δυνάμεις του σώματος και έτσι επιτυγχάνουμε την ενεργοποίη¬ση, χαλάρωση και εξισορρόπηση του οργανισμού.
Η Ρεφλεξολογία είναι μία τελείως φυσική και ακίνδυνη μέθοδος ενεργοποίησης της αυτοθεραπευτικής ικανότητας του οργανισμού, δεν παρεμβαίνει στον οργανισμό, δεν συνιστά ή χορηγεί φάρμακα και δεν προκαλεί παρενέργειες.

Σήμερα μετά από πολλές έρευνες και παρατηρήσεις διαθέτουμε συγκεκριμένους ρεφλεξολογικούς χάρτες με τα αντανακλαστικά σημεία. Βλέπουμε:

 • Το μυϊκό σύστημα

 • Το σκελετικό. Την σπονδυλική στήλη, στο μέσα μέρος κάθε ποδιού. Παράδειγμα πως η πλατυποδία μπορεί να επηρεάσει την σπονδυλική στήλη.

 • Πιο βαθειά τα διάφορα οργανικά συστήματα.

 • Στο μετατάρσιο, κάτω από το μαλακό μέρος του ποδιού, έχουμε τους πνεύμονες. Παράδειγμα πως μπορεί να έχουμε πρόβλημα στους πνεύμονες από πτώση μεταταρσίου ή σκληρύνσεις σ’ αυτό το μέρος.

 • Το πεπτικό στην καμάρα όπως ακριβώς βρίσκονται τα όργανα αυτά στην κοιλιά

 • Το ουροποιητικό νεφρά, ουροδόχος κύστη κ.λπ.

 

 

Που βοηθάει η Ρεφλεξολογία

Είναι γνωστό ότι τα περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται από άγχος και νευρικές εντάσεις. Το 75% περίπου των αντιμετωπιζόμενων διαταραχών συνδέεται με το στρες.
Με την Ρεφλεξολογία μειώνεται το άγχος, χαλαρώνουν οι εντάσεις και ελευθερώνονται οι θεραπευτικές δυνάμεις του σώματος.

Όλες οι λειτουργίες του οργανισμού εναρμονίζονται και διευκολύνεται η διαδικασία αυτοθεραπείας του ατόμου.

 • Καλυτερεύει η κυκλοφορία

 • Ενισχύεται το ανοσοποιητικό

 • Εξισορροπεί το ορμονικό

 • Λειτουργούν καλύτερα τα απεκκριτικά όργανα και έτσι

 • Αποτοξινώνεται ο οργανισμός

 

Η Ρεφλεξολογία μπορεί να βοηθήσει σε πολλά προβλήματα υγείας και κυρίως είναι μια πολύ καλή μέθοδος πρόληψης.

 • Είναι τελείως ακίνδυνη.

 • Δεν προβαίνει και δεν επεμβαίνει σε ιατρική πράξη.

 • Δεν δίνονται φαρμακευτικές συνταγές, ούτε καταργούνται αυτές των γιατρών.

 

Στόχος της Ρεφλεξολογίας είναι:

 • Η διατήρηση της καλής υγείας

 • Η πρόληψη

 • Η καλή κυκλοφορία αίματος και ενέργειας στον οργανισμό.

 • Η χαλάρωση

 • Η αποτοξίνωση

 • Η αναζωογόνηση

 

Η Ρεφλεξολογία ως ολιστική μέθοδος επιδρά και στο νοητικό επίπεδο επιτρέποντας μεγαλύτερη διαύγεια ιδεών και βελτιώνοντας την ικανότητα συγκέντρωσης και προσοχής. Αλλά και στο συναισθηματικό δίνοντας διέξοδο σε αρνητικές συναισθηματικές φορτίσεις, που ως γνωστό παρεμποδίζουν την ζωτική ενέργεια προκαλώντας διάφορες οργανικές διαταραχές.

Μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί με την κλασσική ιατρική ή με οποιαδήποτε άλλη φυσική συμπληρωματική μέθοδο, με καλύτερα αποτελέσματα.
Είναι ήπια και φυσική γιατί δεν χρησιμοποιούμε τίποτα άλλο, παρά μόνο τα χέρια μας ή και κάποιο ειδικό ξυλάκι.

Η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 1 ώρα, με συχνότητα 1-2 φορές την εβδομάδα στην αρχή και μετά αραιώνουμε ανάλογα με την περίπτωση.
Ο άνθρωπος που δέχεται την Ρεφλεξολογία αισθάνεται πολύ ωραία- χαλαρώνει. Στην αρχή μπορεί να νιώθει πόνο στα αντανακλαστικά σημεία αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, που ο πόνος αυτός σιγά-σιγά θα μειώνεται όσο ελαττώνεται και το πρόβλημα.
Ο Ρεφλεξολόγος δεν κάνει διάγνωση αν και με ακρίβεια μπορεί να εντοπίσει σε ποια σημεία του οργανισμού υπάρχει κάποιο μπλοκάρισμα (πρόβλημα).

 

 

Η ιστορία της Ρεφλεξολογίας

Οι ρίζες της Ρεφλεξολογίας ξεκινούν τουλάχιστον 5.000 χρόνια π.Χ., όταν οι Κινέζοι εξασκούσαν μια μορφή πιεσοθεραπείας με τα χέρια σε διάφορα μέρη του σώματος και στα πέλματα.

Από το 2.330 π.Χ. στην Ανκμαχόρ στη Σαχάρα, βρέθηκε πάπυρος σε τάφο ιατρών όπου εμφανίζεται η εφαρμογή Ρεφλεξολογίας από θεραπευτή. Φαίνεται δηλαδή να κρατά και να τρίβει ο θεραπευτής τα πέλματα και τα χέρια του ασθενούς μ' ένα συγκεκριμένο "ρεφλεξολογικό" τρόπο. Το 2.000 π.Χ. περίπου, ο αυτοκράτωρ της Κίνας Χουάνκτι Νέοι γράφει για την Ρεφλεξολογία σε βιβλίο του. Το 3.000 π.Χ. στην Αίγυπτο, στην Αραβία και στην Ινδία, έχουμε κάποια ντοκουμέντα από τάφους, σε τοιχογραφίες, με μάλαξη με συγκεκριμένο τρόπο στα πέλματα.

Στην Ευρώπη τώρα, από το 400 μ.Χ. μέχρι το 1.400 μ.Χ, κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα, έχουμε μια περίοδο σκοταδισμού, με αποτέλεσμα την καταστροφή και την απόκρυψη στοιχείων γενικά, για όλες τις ειδικότητες.
Οι πειρατές φορούσαν σκουλαρίκια σε ορισμένα σημεία αντανακλαστικά του αυτιού, για να βρίσκονται σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Επίσης και τα δακτυλίδια που φορούσαν είχαν σκοπό το να πιέζουν συγκεκριμένα αντανακλαστικά σημεία.
Το πρώτο βιβλίο που γράφτηκε αλλά και κυκλοφόρησε μ.Χ. με αντικείμενο τη θεραπεία των ζωνών του σώματος, εκδόθηκε το 1532 από δύο διάσημους Ευρωπαίους γιατρούς της εποχής που ονομάζονταν Δρ. Ατάτις και Δρ. Αντάμους. 'Ενα άλλο βιβλίο πάνω στο ίδιο αντικείμενο δημοσιεύτηκε λίγο αργότερα, αυτήν τη φορά στο Λάιπσιγκ από κάποιον Δρ. Μπελ. Εκείνην την περίοδο, είναι γνωστό ότι πολλοί άνθρωποι στην Κεντρική Ευρώπη, από τους πιο φτωχούς μέχρι τους πιο πλούσιους, ακόμα και τους βασιλείς, χρησιμοποιούσαν κάποια μορφή πιεσοθεραπείας.
Πιο πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν πως μερικές φυλές ερυθροδέρμων και κάποιες πρωτόγονες φυλές της Αφρικής χρησιμοποιούν επίσης κάποιες μορφές ρεφλεξολογίας.

Το 1843, τα αδέρφια Κιρλιάν ανακαλύπτουν ειδικές φωτογραφίες που δείχνουν τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία του σώματος και φυσικά και των πελμάτων και των χεριών. Είναι οι γνωστές φωτογραφίες Κιρλιάν.

 

 

Το 1913, ο Δρ. Φιτζέραλντ Γουίλιαμ - γιατρός χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος - βάζει ουσιαστικά τις βάσεις στη "θεραπεία των ζωνών" με τη μέθοδό του, που εφαρμόζει στους ασθενείς του κατά την διάρκεια των επεμβάσεων. Η μέθοδός του είχε μεγάλη επιτυχία και αναφέρεται πως η πιεσοθεραπεία του ήταν αποτελεσματική στο 65 με 75% των περιπτώσεων. Το έργο του δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά από τον Δρ. 'Εντγουϊν Μπάουερς, έναν κριτικό ιατρικών συγγραμμάτων και συγγραφέα από τη Νέα Υόρκη. Είχε επισκεφθεί τον Δρ. Φιτζέραλντ και είχε μελετήσει μαζί του για αρκετό καιρό πριν παρουσιάσει στον Τύπο κάποια άρθρα γύρω από τη θεραπεία των ζωνών - στην ουσία, ο Δρ Μπάουερς ήταν εκείνος που ονόμασε έτσι τη μέθοδο.

Μερικοί άλλοι γιατροί έκαναν επιπλέον έρευνες πάνω στο αντικείμενο και προσέφεραν πολύτιμες συνεισφορές στην εξέλιξη της μεθόδου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο Δρ. Τζορτζ Γουάϊτ και το ζεύγος Δρ. Τζων και Ελίζαμπεθ Ράιλεϊ. Ο Δρ. Ράιλεϊ έγραψε πολλά βιβλία πάνω στο θέμα και παρουσίασε για πρώτη φορά τη "μέθοδο του αγκιστριού". Ονομάστηκε έτσι επειδή σύμφωνα με αυτήν ο θεραπευτής λύγιζε τα δάκτυλά του σαν αγκίστρια πριν τα τοποθετήσει πάνω σε κάποιο σημείο του σώματος του ασθενή.

Μια άλλη πρωτοπόρος της Ρεφλεξολογίας είναι η Αμερικανίδα Γιούνις 'Ινγκραμ, η οποία αφού εκπαιδεύτηκε κοντά στον Δρ. Ράιλεϊ, δημιούργησε την δική της μέθοδο, τη "Μέθοδο Ρεφλεξολογικής Συμπίεσης 'Ινγκραμ". Τα δύο βιβλία της: "Ιστορίες που μπορούν να μας πουν τα πόδια" και "Ιστορίες που μας έχουν πει τα χέρια", έγιναν μόνιμα κείμενα αναφοράς για τους σπουδαστές της Ρεφλεξολογίας. Η μέθοδος της 'Ινγκραμ επικεντρωνόταν στα αντανακλαστικά σημεία των ποδιών. Τη μέθοδό της τη συνεχίζει ο ανηψιός της Ντούιτ Μπάιερς.
Και το 1960 περίπου, η Αγγλίδα Ντόριν Μπέιλυ, μαθήτευσε δίπλα στην Γιούνις 'Ινγκραμ στην Αμερική και επιστρέφοντας στη Μεγάλη Βρετανία, προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον με την επιμονή της όχι μόνο στη Βρετανία αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και εκτός του ότι θεράπευε, δημιούργησε και μια Σχολή Ρεφλεξολογίας, οι διδασκαλίες της οποίας συνεχίζονται ακόμη. Είναι η Σχολή Ρεφλεξολογίας Μπέιλυ.

Η Αρχαία Ελληνική Ιστορία έχει να επιδείξει σπουδαίες φυσιογνωμίες που σχετίζονται με την συμπληρωματική θεραπευτική. Πρώτος σε αυτήν τη μακριά λίστα όπου θα αναφερθούμε ενδεικτικά είναι ο Ορφέας, ο οποίος αντιμετώπιζε τον ασθενή του με μουσικοθεραπεία, μάλαξη, αρωματοθεραπεία και άλλες φυσικές θεραπευτικές μεθόδους, όπως την ενεργειακή θεραπευτική ως Μύστης.
Ο Ασκληπιός, άλλη μέγιστη θεραπευτική μορφή που αναφέρεται στις "μυστήριες δυνάμεις του οργανισμού" και στον σημαντικότερο τρόπο θεραπείας που χρησιμοποιεί, τη μάλαξη, πάνω στην οποία ανακάλυψε και πολλές τεχνικές.
Στα πιο ονομαστά Ασκληπιεία της αρχαιότητας, όπως: Τρίκης, Τιθορέας, Κω, Ιερόν, Αμφιαρέων και Επιδαύρου, ανευρέθηκαν πίνακες στους οποίους αναγράφονται οι σημαντικότερες θεραπευτικές μέθοδοι, με σημαντικότερη τη μάλαξη. Επίσης αναφέρεται ότι οι θεραπευτές θα πρέπει να είναι δεξιοτέχνες.
Ο Ιπποκράτης αναφέρει "την φύση του όλου" του σώματος και την "αυτόματη ίαση". Άλλη ρήση είναι για τη μετάδοση από τα γερά μέρη στα υπόλοιπα μέρη.
Ο Αριστοτέλης αναφέρει τις ακούσιες και εκούσιες αντανακλαστικές κινήσεις και τις παραλληλίζει με το νόμο το Νεύτωνα, δράση-αντίδραση.
Ο Εμπεδοκλής αναφέρει για το συντονισμό και τη σχέση μεταξύ των πραγμάτων με ενεργειακούς παλμούς αγάπης και επικοινωνίας. Ο Δημόκριτος επίσης αναφέρει για την ενότητα των πάντων, επομένως και την ορθότητα της ολιστικής αντιμετώπισης των ασθενών.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή 02 Αυγούστου 2015

   

                                                                                                                         Web Developer: Aris

                                                                                                                                                                 adimitrakopoulos@yahoo.gr