Join me

 


 

 

 

 

 

 

Reiki

 

 

 

 

Τι είναι το Reiki

Η αρχαία θεραπευτική μέθοδος Reiki ανακαλύφθηκε ξανά από τον Dr.Mikao Usui στα τέλη του 19ου αιώνα στην Ιαπωνία. Η λέξη Reiki αποτελείται από δύο ιδεογράμματα, το “Rei” που σημαίνει πνεύμα και το “Ki” που σημαίνει ενέργεια.

Είναι μέθοδος που χρησιμοποιεί το άγγιγμα των χεριών για να διοχετεύσει ζωτική ενέργεια. Κατά την διάρκεια της θεραπείας ο θεραπευτής ακουμπά απαλά τα χέρια του σε διάφορα σημεία του σώματος όπως κοιλιά, πλάτη, κεφάλι. Ο ασθενής δεν βγάζει τα ρούχα του, παρά μόνο τα μεταλλικά αντικείμενα.

 

 

 

 

 

 

Τα οφέλη του Reiki

Το Reiki μπορεί να συμβαδίσει με την κλασική ιατρική και να βοηθήσει σε περιπτώσεις όπως:

  • Αντιμετώπιση του άγχους (δημιουργία θετικών συναισθημάτων)

  • Διαστρέμματα

  • Πονοκεφάλους / Ημικρανίες

  • Μυϊκούς πόνους

  • Πόνους στη μέση

  • Αυχενικές παθήσεις

  • Γόνατα

  

Dr.Mikao Usui (Reiki)

 

Ο Μικάο Ουσούι γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου 1865 στο χωριό Taniai της επαρχίας Yamagata, όπου σήμερα τοποθετείται γεωγραφικά η Nagoya της Ιαπωνίας. Λέγεται ότι ο Μικάο Ουσούι στην ηλικία των τεσσάρων εισάχθηκε σε Βουδιστικό σχολείο μέσα ή κοντά στο βουνό Κουράμα, όπου πολύ αργότερα ήταν και η τοποθεσία που τον ενέπνευσε κατά τη διάρκεια διαλογισμού να βιώσει και συγχρόνως να γειώσει την ενέργεια του reiki. Σε μικρή ηλικία επίσης είχε θεραπευτικές αναζητήσεις και εκπαιδεύτηκε στην Ιαπωνική τεχνική του qigong με σκοπό την πειθαρχεία στην υγεία του σώματος και την θεραπευτική, βασισμένα στην ανάπτυξη και τη χρήση της πρανικής ενέργειας.

 

 

Σε μεγαλύτερη ηλικία ο Μικάο Ουσούι επέδειξε αστείρευτο ενδιαφέρον για την κατάκτηση γνώσεων διαφόρων επιστημών και ταξίδεψε σε Ευρώπη και Κίνα για να διευρύνει τις σπουδές και τους ορίζοντες του. Πιστεύεται ότι καταγόταν από ευκατάστατη οικογένεια ικανή να του προσφέρει αυτή την ευκαιρία για σπουδές. Μετά από επιτυχημένες προσπάθειες αναδείχτηκε επιχειρηματικά. Το 1914 όμως τόσο η προσωπική όσο και η επαγγελματική του δραστηριότητα άρχισαν να περνάνε κρίση και ο ίδιος αναζήταγε συχνά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της ζωής του την ηρεμία μέσω διαλογισμού σε διάφορες ενεργειακά φορτισμένες περιοχές του βουνού Κουράμα. Σε έναν από τους διαλογισμούς, όπως αναφέρεται σε διάφορες πηγές, κοντά ή κάτω από έναν καταρράχτη πέρασε η ενέργεια του reiki μέσα από το έβδομο ενεργειακό κέντρο, σε όλο το σώμα του Μικάο Ουσούι. Εφαρμόζοντας πάνω του αλλά και στην οικογένεια του την ενέργεια του reiki αντιλήφθηκε ότι μπορούσε να θεραπεύει χωρίς να ξοδεύει την προσωπική του ενέργεια!

Ο Μικάο Ουσούι χρησιμοποίησε την ικανότητα του να θεραπεύει προς όφελος των ανθρώπων. Δούλεψε για 7 ολόκληρα χρόνια με φτωχούς και κατατρεγμένους στο Κιότο και στο μεγάλο σεισμό του Τόκυο το 1923 με ζήλο και συμπόνια για τους συνανθρώπους του πρόσφερε τις υπηρεσίες του σε έναν τεράστιο αριθμό αστέγων, αρρώστων και πληγωμένων. Το 1925 μετέφερε και διεύρυνε την ήδη, από το 1922, υπάρχουσα κλινική του στο Nakano, του Τόκυο. Ταξίδεψε στην Ιαπωνία και δίδαξε πάνω από 2000 άτομα. Λέγεται ότι κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας του σε μια από τις περιοχές τις Ιαπωνίας έπαθε εγκεφαλικό και πέθανε στις 9 Μαρτίου 1926. Ο τάφος του βρίσκεται στο Βουδιστικό μοναστήρι Saihoji, στα προάστια του Τόκυο όπου εκεί είναι θαμμένοι η γυναίκα του Σαντάκο Σουζούκι και ο γιός του. Ο τάφος ανακαλύφθηκε το 1994 από τον Φρανκ Αρτζάβα Πέττερ, έναν γερμανό δάσκαλο του reiki που ζούσε στην Ιαπωνία. Πολλές από τις πληροφορίες που προαναφέρθηκαν και άλλες που θα ακολουθήσουν, αναγράφονται στην επιτάφια επιγραφή, στο μνημείο που αναρτήθηκε στη μνήμη του από τους μαθητές του Ουσούι μετά το θάνατό του, οι οποίες ξεδιαλύνουν πολλές ασάφειες σχετικά με τη ζωή του.

Μετά από εμπεριστατωμένες έρευνες του Φράνκ Αρτζάβα Πέττερ, όσο και άλλων σύγχρονων δασκάλων του Δυτικού reiki όπως ο Γουίλιαμ Λι Ράντ και άλλοι, αποδείχθηκε ότι πολλές σοβαρές πληροφορίες λείπουν από την «παραδοσιακή» ιστορία έτσι όπως διδάχθηκε και διαδόθηκε μέσω της Χαβάγιο Τακάτα στη Δύση. Πολλές επίσης πληροφορίες της ίδιας ιστορίας αποδεικνύονται αναληθείς όπως ότι ο Μικάο Ουσούι σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Σικάγο, υπήρξε κοσμήτορας του πανεπιστημίου του Κυότο, Νροσίτσα και ότι ήταν Χριστιανός.

 

 

Δυτικό κίνημα reiki

Πριν το θάνατό του ο Μικάο Ουσούι έχρισε το Τζουζίρο Χαγιάσι, αξιωματικό του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού, μέγα δάσκαλο του reiki, με την ευθύνη να καθοδηγεί όλους τους άλλους δασκάλους. Ήταν αυτός που μετέφερε το reiki από την Ιαπωνία στην Αμερική, πηγαίνοντας να συναντήσει τη μαθήτριά του Χαβάγιο Τακάτα στα τέλη του 1936. Την έκανε δασκάλα του reiki δύο χρόνια μετά το 1938 και το 1941 λίγο πριν το θάνατό του, την έχρισε μέγα δάσκαλο και κεφαλή του κινήματος reiki. Η Χαβάγιο Τακάτα γεννήθηκε στο νησί Καουάι της Χαβάης, στις 24 Δεκεμβρίου του 1900. Οι γονείς τις ήταν Ιάπωνες. Όταν το 1935 πέθανε η αδερφή της, η ίδια ταξίδεψε στην Ιαπωνία για να παραστεί στην κηδεία της και να επισκεφτεί τους γονείς της, και εκεί ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την ενέργεια του reiki θεραπεύοντας σοβαρά προβλήματα υγείας. Παρ’όλο που είχε γεννηθεί εκτός Ιαπωνίας συντονίστηκε στους βαθμούς του reiki από τον Τζουζίρο Χαγιάσι. Στις 12 Δεκεμβρίου πέθανε και πριν έχρισε διάδοχό της την εγγονή της Φίλις Ρέι Φουρουμότο. Μετά το θάνατό της το Δυτικό κίνημα χωρίστηκε σε δύο παρακλάδια: το «Σύνδεσμο Ρέικι» (Reiki Alliance), με επικεφαλής τη Φίλις Φουρουμότο, και τη «Μέθοδο Ακτινοβολίας» (Radiance Technique), με επικεφαλής την Μπάρμπαρα Ρέι.

 

Ιαπωνικό κίνημα reiki.

Μετά το θάνατο του Μικάο Ουσούι τον διαδέχθηκαν στον σύνδεσμό του Ουσούι Ρέικι Ρυόχο Γκαγκάι έξι πρόεδροι. Ο Τζουζίρο Χαγιάσι το 1925 έγινε μαθητής του Δρ. Ουσούι και πήρε τη μύηση του δασκάλου. Κάποια στιγμή έφυγε από τον σύνδεσμο του Μικάο Ουσούι, ίδρυσε δικό του σύνδεσμο, Χαγιάσι Σίκι Ρέικι, και δική του κλινική στο Τόκυο.

Από το 1994 και μετά που ο Φράνκ Αρτζάβα Πέττερ ερευνά με λεπτομέρεια την πραγματική ιστορία του reiki, το Δυτικό reiki περνάει σε άλλη φάση. Τα υπέρογκα χρηματικά ποσά του παρελθόντος για το συντονισμό του δασκάλου μετατρέπονται σε πιο προσιτές τιμές και η διδασκαλία πλέον απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης, φυλής ή οικονομικής κατάστασης. Η επιβολή όρων για υποχρεωτική ανταμοιβή συνεδριών, για τη διατήρηση ενός και μόνο δασκάλου reiki από την πλευρά του μαθητευόμενου για το υπόλοιπο της πνευματικής του εξέλιξης, καθώς και η μυστική διατήρηση των συμβόλων και των πληροφοριών της ενέργειας του reiki, καταρρίπτονται καθώς εμποδίζουν πλέον την ευρεία διάδοση της ενέργειας που τόσο πολύ έχει ανάγκη σήμερα ο άνθρωπος. Επιπλέον κανένας από τους παραπάνω όρους δεν ήταν μέρος του τρόπου που ο Μικάο Ουσούι διέδιδε το reiki, όπως αποδείχθηκε από τις πρόσφατες έρευνες. Μετά την ανακάλυψη και μετάφραση, από τον Φράνκ Αρτζάβα Πέττερ, του εγχειριδίου Ρέικι Ρυόχο Χικέι, το οποίο γράφτηκε πριν από 75 χρόνια από τον ίδιο τον Ουσούι και μοιράστηκε στους μαθητές του, διάφορες Ιαπωνικές τεχνικές που περιέχονται σε αυτό παραλήφθηκαν τελείως από τον τρόπο διδασκαλίας της Χαβάγιο Τακάτα για να γίνει το Ρέικι πιο προσιτό στη Δύση.

Σήμερα ένας νέος τρόπος διδασκαλίας του reiki είναι ο Δυτικός, εμπλουτισμένος με τις παραδοσιακές Ιαπωνικές τεχνικές.

 

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή 02 Αυγούστου 2015

   

                                                                                                                         Web Developer: Aris

                                                                                                                                                                 adimitrakopoulos@yahoo.gr